Categorii
Back to school

Top 5 cărţi frumoase din programa pentru bacalaureat

image

¤¤¤

#1. Ultima noapte de dragoste,întâia noapte de război de Camil Petrescu

Titlul este destul de amplu ca să se explice de la sine. Prima parte este frumoasă pentru împătimiţii de romane de dragoste,iar a doua parte este mai mult pentru băieţii „antrenaţi” în arta sângeroasă a războiului.

¤¤¤

Carte-Audio-George-Calinescu-Enigma-Otiliei-in-limba-romana1#2 Enigma Otiliei de George Călinescu

Pot sa spun cu mâna pe inimă că acesta va fi întotdeauna romanul meu favorit din programa pentru bacalaureat. Este adevărat că pare greu de citit şi de înţeles,dar merită să te străduieşti. Ador acest roman pentru izul psihologic pe care îl prezintă din când în când şi pentru complexitatea personajelor. Iar Otilia este fără îndoială o enigmă ca persoană,nu numai în evenimente.

ion-rebreanu-gramar.p

¤¤¤

#3 Ion de Liviu Rebreanu

În ciuda a tot ceea ce zic ceilalţi elevi despre Ion,mie chiar mi-a plăcut. Poate că profesoara mea de română m-a făcut să-l iubesc şi pentru asta are tot respectul meu. La început mi s-a părut şi mie plictisitor,dar după ce am analizat romanul la clasă am realizat că este unul complex şi într-adevăr realist. Mi-a plăcut foarte mult ideea pe care se bazează acest roman şi anume lupta pentru pământ a unui ţăran ambiţios.

Moara-cu-noroc-ioan-slavici

¤¤¤

#4 Moara cu noroc de Ioan Slavici

Sinceră să fiu, mi s-a părut că această operă este asemănătoare cu Ion deoarece Ghiţă,personajul principal, cumpără „Moara cu noroc” tocmai pentru a se îmbogăţi şi a oferi familiei lui un trai mai bun,dar paradoxal Moara este ghinionistă şi duce la dezumanizarea lui Ghiţă şi îndepărtarea sa de familie. Atât Ghiţă, cât şi Ion vor să îşi ridice statutul în clasa socială şi reuşesc,doar că plătesc un preţ scump.

maitreyi_45832

¤¤¤

#5 Maitreyi de Mircea Eliade

Este un roman psihologic foarte frumos care mie mi-a stârnit o stare de fericire că îl făceam la liceu. Tratează povestea englezului Allan care pleacă în India pentru cercetarea culturii lor,dar o întâlneşte pe Maitreyi şi se îndrăgosteşte de ea. Apoi se întoarce în ţara lui natală şi relatează povestea din jurnalul pe care l-a ţinut pe parcursul călătoriei sale. Este un roman chiar romantic şi toţi elevii care l-au citit au numai cuvinte de laudă la adresa sa.

4 răspunsuri la “Top 5 cărţi frumoase din programa pentru bacalaureat”

A, frumos, deci suntem pe aceeași lungime de undă. 🙂 Adevărul e că și eu am iubit-o pe Otilia; nu pot să n-o pun pe primul loc. 🙂

Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s