Categorii
Recenzii

〰📖Recenzie „Spulberă-mă” de Tahereh Mafi📖〰

561910_3770080847533_1142077155_3626935_933424383_nTitlu: Atingerea lui Juliette vol.1: Spulberă-mă

Autor: Tahereh Mafi

An apariţie:2012

Nr. de pagini:352

Editura:LEDA

Disponibil la reducere în: Librăria Libris

Acesta este blestemul meu.

ACESTA ESTE HARUL MEU.

Sunt un monstru.

SUNT MAI MULT DECÂT UMANĂ.

Atingerea mea e letală.

ATINGEREA MEA E PUTERE.

Sunt arma lor.

O SĂ MĂ RĂZVRĂTESC.

Am văzut recent pe mai multe grupuri de literatură de pe facebook că mai toată lumea se dădea în vânt dupa „Spulberă-mă” de Tahereh Mafi numai că eu chiar nu ştiam despre ce e vorba în roman şi ca să fiu sinceră nici nu mi-a păsat. Ceva timp a trecut în care chiar nu i-am dat importanţă acestui subiect şi într-o seară am intrat pe siteul Librăriei Libris (aşa cum fac în fiecare seară de altfel, cum o să fac şi în această seara după ce termin postarea) şi am văzut-o stând acolo la reducere la preţul de 14,99 ron. Dau click pe ea fiind „vrăjită” de preţ şi citesc următoarea descriere:

„NU MĂ POŢI ATINGE”,
îi şoptesc.

MINT,
e ceea ce nu-i spun.

EL MĂ POATE ATINGE,
e ceea ce n-o să-i spun niciodată.

TE ROG, ATINGE-MĂ,
e ceea ce vreau să-i spun.

Dar când oamenii mă ating, se întâmplă anumite lucruri.

Lucruri ciudate.

Lucruri rele.

LUCRURI FATALE.

Nimeni nu ştie de ce atingerea lui Juliette e fatală, dar Restauraţia şi-a făcut planuri legate de ea. Planuri de a o folosi ca pe o armă.
Însă Juliette are propriile ei planuri.
După o viaţă lipsită de libertate, ea descoperă în sfârşit forţa de a se răzvrăti pentru prima oară şi de a-şi găsi un viitor alături de cel pe care crezuse că-l pierduse pentru totdeauna.

Şi uite aşa nu am mai stat pe gânduri şi am dat click direct pe „Adaugă în coş” şi „Finalizează comanda”, iar 2 zile mai târziu curierul era la uşa mea. Mereu m-au atras mai mult copertele cartonate, aşa că atunci când am văzut coperta perfectă a romanului, m-am apucat degrabă să îl citesc chiar în acea seară. Ei bine, ceva mai târziu m-am trezit că am citit vreo 100 de pagini şi că nu îl mai puteam lăsa din mână. Am văzut totul în el. Am văzut morţi. Am văzut furie. Am văzut iubire. Am văzut fericire în floare. Am văzut şi tristeţe mai mare decât în cărţi care se presupune că ar trebui să fie drame. Nu ştiu cum să spun altfel, a fost ca şi atunci când faci o prăjitură şi pui toate ingredientele într-un castron, mixezi şi toate îşi pierd gustul individual şi formează ceva mai amplu. Asta am simţit în timp ce citeam „Spulberă-mă„.

Dacă alegi să mă crezi sau nu, nu prea are importanţă. Dar sper că vei citi romanul lui Tahereh Mafi şi îţi vei da seama că am avut dreptate. Mai presus de toate cele spuse mai sus, am văzut dragoste umană. Ceva ce nu am mai văzut demult în astfel de romane. Nu a fost nimic mult prea siropos (mulţumesc Domnului!), nimic ieşit din comun. Am citit despre două fiinţe(mai mult sau mai puţin umane) care se iubeau exact ca în realitatea zilelor noastre în profida întâmplărilor mai puţin verosimile. Mi-a plăcut din toate punctele de vedere, sunt disperată să citesc volumul 2, „Unravel me” (Dezvăluie-mă), pe care cred că îl voi citi în pdf în engleză dacă nu apare mai curând şi la noi în ţară.

„Spulberă-mă” de Tahereh Mafi mi-a făcut inima purice, a mărit-o cât un elefant şi apoi din nou purice şi tot aşa pe parcursul întregii lecturi. Mi-a plăcut faptul că m-a ţinut strâns de ea, că nu am putut să îi dau drumul şi că nu m-a plictisit nici un cuvânt. Pe final, te las cu un citat superb, aşa cum te-am obişnuit şi nu uita să verifici blogul mâine în caz că vrei să vezi care este „wishlist-ul” meu pentru Crăciun (în materie de cărţi).

Îmi trage trupul înfăşurat aproape de pieptul său, iar eu sunt spulberată. Două trei patru cincizeci de mii de bucăţi de sentimente mă străpung în inimă, se topesc picături de miere caldă care alină cicatricele din sufletul meu. […] Căldura lui topeşte ţurţurii de gheaţă care mă sprijină din interior, iar eu mă dezgheţ mă dezgheţ mă dezgheţ, şi ochii îmi clipesc repede până ce rămân închişi, până ce lacrimi tăcute îmi alunecă pe faţă, şi decid că singurul lucru pe care vreau să-l îngheţ este trupul său care-l ţine pe al meu.

Rămâi zâmbitor!

Pe data viitoare!

1343881

5 răspunsuri la “〰📖Recenzie „Spulberă-mă” de Tahereh Mafi📖〰”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s