856848Titlu: Experiment

Autor: Veronica Roth

Nr de pagini:480

Editura: Leda

Anul apariţiei:2014

Disponibil la reducere în: Librăria Libris

Tris şi-a păstrat incertitudinea, care a protejat-o în profida tuturor lucrurilor prin care a trecut. Ea încă abordează totul cu o întrebare în loc de un răspuns. Este ceva ce admir la ea- ceva ce, probabil, ar trebui să admir şi mai mult.

Nu ştiu cât de multe pot să zic despre Experiment de Veronica Roth fără să dau cuiva prea multe spoilere legate de Divergent şi Insurgent (click pe titluri pentru recenzii). Probabil că cel mai bine ar fi ca mai înainte de toate să vezi şi tu despre ce e vorba în ultima parte a triologiei Divergent.

Societatea împărţită pe facţiuni în care Tris Prior credea cândva a fost distrusă – spulberată de violenţă, conflicte şi trădări. Astfel că atunci când i se oferă şansa de a explora lumea dincolo de limitele cunoscute, Tris este pregătită. Poate că, în afara oraşului, ea şi Tobias vor putea duce o viaţă nouă, lipsită de minciuni, loialităţi puse sub semnul întrebării şi amintiri dureroase.
Însă noua realitate a lui Tris e şi mai periculoasă decât cea pe care a lăsat-o în urmă. Vechile descoperiri devin imediat de neînţeles. Adevărurile noi şi explozive schimbă inimile celor pe care ea îi iubeşte. Şi, o dată în plus, Tris trebuie să lupte pentru a înţelege complexitatea naturii umane – şi pe ea însăşi –, fiind în acelaşi timp nevoită să facă faţă unor alegeri imposibile despre curaj, loialitate, sacrificiu şi iubire.
Narat dintr-o perspectivă duală captivantă, EXPERIMENT conduce seria Divergent către un final tulburător, dezvăluind secretele lumii distopice care a captivat milioane de cititori.

Cel mai şi cel mai mult am iubit la Experiment faptul că nu am mai fost doar în mintea şi în sufletul lui Tris, dar şi în trăirile şi fricile resimţite de Tobias. Mi-a plăcut faptul că pe parcursul lecturii Divergent şi Insurgent am ajuns să o cunosc pe Tris Băţoasa şi pe Tris Divergenta şi pe Tris Neînfricata, iar in Experiment am văzut ceva nou, am văzut o Tris Sufletistă, dacă pot să îndrăznesc, chiar o Tris Suferindă. Dar mai presus de toate acestea, am văzut un Tobias îndrăgostit până peste cap de Tris şi un Tobias Trist, chiar Trădat.

În această lume există o mulţime de feluri în care poţi fi un curajos. Uneori, curajul înseamnă să-ţi dai viaţa pentru un lucru mai mare decât tine sau pentru altă persoană. Uneori, înseamnă să renunţi la tot ceea ce ai ştiut vreodată sau la toţi cei pe care i-ai iubit vreodată, pentru a realiza ceva măreţ.

Însă lucrurile nu stau mereu aşa.

Uneori nu înseamnă decât să scârşneşti din dinţi pentru a suporta durerea şi munca de zi cu zi, îndreptându-te cu paşi mărunţi către o viaţa mai bună.

De un astfel de curaj trebuie să dau dovadă acum.

Singurul lucru care l-aş avea de spus în plus este că s-a întâmplat ceva îngrozitor, mărturisesc că am plâns ca o nebună, iar după asta nu am mai văzut rostul în a continua lectura propriu-zisă. Am simţit nevoia doar să iau o pauză şi să diger totul, de parcă aşa era firesc. M-a lovit foarte tare acel eveniment şi pentru câteva clipe am uitat cum să respir. Chestia este că mi-am pierdut scopul de a duce triologia la final şi pentru asta mi-a părut tare rău. Am continuat să citesc totuşi, cu tragere de inimă, dar am continuat şi am terminat de citit Experiment de Veronica Roth, mai apoi am zâmbit şi m-am bucurat că, totuşi , am dus totul la final.

Mi-ar fi plăcut să fi făcut recenzia aceasta ceva mai lungă, dar voi mai avea un book talk bazat pe toată triologia în curând. Nu am mai multe de zis căci îmi este frică să nu zic ceva nepotrivit şi să stric asemenea aspecte pe care nu le poţi afla decât citind. Aşa că du-te repede şi cumpără/împrumută/fură acest volum, apoi întoarce-te la book talk să discutăm.

Imediat după moartea mamei, m-am ţinut strâns de Divergenţa mea, de parcă ar fi fost un colac de salvare. Aveam nevoie de acel cuvânt pentru a-mi spune cine eram când în jurul meu totul se prăbuşea. Dar acum mă întreb dacă îmi mai trebuie, dacă noi vom mai avea vreodată cu adevărat nevoie de aceste cuvinte. „Neînfricat”, „Erudit”, „Divergent”, „Loial”, sau dacă putem să fim doar prieteni sau iubiţi sau fraţi, definiţi de alegerile pe care le facem şi de iubirea şi loialitatea care ne leagă.

Rămâi zâmbitor!

Pe data viitoare!

1343881

10 răspunsuri la „Recenzie Experiment de Veronica Roth”

  1. Avatarul lui Anca Ciochina

    Mie mi-a placut la nebunie cum se termina seria asta, daca la inceput aveam impresia ca este despre o societate sau despre o fata altfel decat restul in final am realizat ca este despre toate societatile si despre toti oamenii care nu se incadreaza in „norma”. Mi-a placut si evenimentul nefericit de care vorbesti, chiar daca a durut, pentru ca viata nu e perfecta si ar fi gresit ca in carti sa fie.

    Apreciază

    1. Avatarul lui andreeapaunescu

      Interesant punct de vedere, dar mi-ar fi plăcut să nu fi murit chiar atâția oameni.

      Apreciază

  2. Avatarul lui Recenzie Num3re de Rachel Ward | Andreea Păunescu

    […] după ce am citit-o am rămas inertă şi fără să fiu capabilă să citesc altceva înfară de Experiment de Veronica Roth (click pe titlu pentru recenzie) pe care nu îl deţineam la acel moment? Ei bine, s-a întâmplar […]

    Apreciază

  3. Avatarul lui February Wrap Up | Andreea Păunescu

    […] Experiment- Veronica Roth […]

    Apreciază

  4. Avatarul lui My auto-buy authors | Andreea Păunescu

    […] altă fiinţă îndrăgostită de cărţi. Recenziile pentru “Insurgent” şi “Experiment” le găsiţi dând click pe titluri. Şi cât de mult îmi place mie lumea distopică, cum […]

    Apreciază

  5. Avatarul lui Anna King
    Anna King

    Eu îmi pusesem în gând de multă vreme să mă apuc de serie, dar prietenii s-au apucat să-mi arunce spoilere în faţă şi am ajuns să nu o mai citesc, doarece ştiam de ”evenimentul” trist şi nu-i mai vedeam rostul cărţii. Totuşi, am zis să încerc şi să dau o şansă seriei. Te înţeleg perfect la partea cu plânsul, şi eu plâng când autorii decid să-mi facă viaţa amăruie.

    Apreciază

    1. Avatarul lui Andreea Păunescu

      Eu zic că tot merită citită, ar fi păcat să ratezi așa o triologie! 😘

      Apreciază

  6. Avatarul lui Recenzie „Four, O Antologie Divergent” de Veronica Roth |

    […] recenzat şi: Divergent, Insurgent, Experiment. (click pe […]

    Apreciază

  7. Avatarul lui Minciu Ingrid
    Minciu Ingrid

    Când am ajuns la final, la partea trista, credeam, defapt îmi doream să cred că se va întoarce și ca totul a fost doar un vis.. Dar n-a fost asa..
    P.s. Și eu am plans.. mult

    Apreciază

    1. Avatarul lui Andreea Păunescu

      Asa am crezut si eu. N-a fost sa fie :/

      Apreciază

Lasă un comentariu

Sunt Andreea

Bun venit în colțișorul meu de internet dedicat cărților.

Să ne împrietenim:

Urmărește-mă pe Vinted

Ce citesc acum