Titlu:Octopussy
Autor:Cristina Boncea
Nr de pagini:192
An apariţie: 2015
Editura: Herg Benet
Disponibilă în : Librăria Libris / Editura Herg Benet/ Elefant
Sunt foarte multe controverse legate de Octopussy în blogosfera românească aşa că am decis să explic, înainte de toate, de ce am decis să citesc cartea. În primul rând, am văzut pe blogul autoarei faptul că are un anumit număr de exemplare de oferit bloggerilor pentru o recenzie şi m-am gândit să văd mai întâi despre ce este vorba, pe lângă faptul că m-a intrigat coperta mai presus de toate. Acum, să vă spun şi vouă descrierea:
Hyena, o adolescentă de aproape 14 ani, se întoarce acasă după o lungă perioadă de absență din mijlocul familiei. Este primită deopotrivă cu entuziasm și scepticism de către Becks, sora sa geamănă, care încearcă să reconecteze relația lor și să recupereze toți acei ani pierduți. Dar secretele mamei, ale tatălui vitreg și ale ambelor fete sunt amenințate să iasă la iveală odată cu sosirea straniului unchi din America.
Citind această carte, ești obligat să lași deoparte toate clișeele pe care le-ai auzit despre tinerii de azi. Sex, droguri, alcool, nopți în cluburi, haine de fițe? Pentru Becks si Hyena sunt doar punctul de pornire al propriilor reflecții și raportări față de viață – o foarte ciudată raportare, de altfel…
Un roman ca o călătorie fascinantă și amețitoare, cu umor sumbru și, în același timp, o atentă celebrare a individualității extreme.
Am citit primele 50 de pagini dintr-o suflare şi mărturisesc că mi-a fost cam teamă să continui pentru că habar nu aveam la ce să mă aştept. Câteva prietene mi-au mai zis că se mai întâmplă una şi alta, sex cu un câine şi absurdităţi de genul acesta aşa că nu m-am simţit de parcă aş ţine morţiş să citesc asemenea fraze, dar de dragul Cristinei, am continuat.
Mărturisesc că mi-a fost greu, dar nu imposibil. Am digerat-o mai uşor decât aş fi făcut-o cu alte cărţi, dar a fost un factor important faptul că acţiunea se prezintă din multiple perspective narative care te cam dau peste cap.
În orice caz, nu a fost tocmai pe gustul meu, eu citesc mai mult ficţiune (după cum bine ştiţi) cu tentă distopică. Nu mi s-a părut chiar un roman special, ci mai degrabă neobişnuit. Dar de când am citit descrierea aveam o vagă bănuială în ce mă bag când am decis să îi zic autoarei că vreau şi eu o copie.
Un roman ieşit din comun din multe puncte de vedere şi sunt sigură că îţi va plăcea dacă eşti deschis către experienţe mai „dăunătoare” însă eu nu m-am putut conecta cu personajele aşa cum aş fi sperat. Şi mă simt de parcă nu s-au simţit suficient de reale pentru mine şi în majoritatea timpului nu îmi puteam imagina locurile în care erau fetele din cauza lipsei unei descrieri mai amănunţite.
Cum spuneam, sunt sigură că multe persoane s-ar regăsi perfect în Octopussy de Cristina Boncea şi îi mulţumesc autoarei pentru că mi-a oferit şansa de a citi ceva diferit de orice am mai citit vreodată şi îmi pare sincer rău că nu îi am înţeles-o aşa de bine cu ar fi trebuit s-o fac.
Rămâi zâmbitor!
Pe data viitoare!
5 răspunsuri la “Recenzie „Octopussy” de Cristina Boncea”
Saptamana aceasta o sa ma apuc si eu de carte. Adevarul este ca am o mica retinere fata de ea, dar chiar mi-ar placea sa incerc si ceva „altfel” fata de tot ce am citit pana acum.
ApreciazăApreciază
Sper sa nu te surprinda asa cum m-a surprins pe mine ^^
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acest comentariu n-are nicio legatura cu cartea recenzata, dar, avand in vedere ca ai scris ca iti plac roamnele cu tenta distopica, imi permit sa-ti recomand, in caz ca n-ai citit-o deja, o distopie in adevaratul sens al cuvantului, preferata mea: Portocala mecanica. O sa te fascineze, daca nu te lasi pagubasa dupa primele trei pagini. Inceputul e o adevarat piatra de incercare, dar daca perseverezi, o sa vezi ca e mai mult decat captivanta. 🙂
ApreciazăApreciază
Mulțumesc! O voi căuta și citi cu siguranță :*
ApreciazăApreciază
[…] ¤O carte cu recenzii negative: Octopussy- Cristina Boncea […]
ApreciazăApreciază