Categorii
Recenzii

Recenzie „Circul nopţii” de Erin Morgenstern

11390000_830561677026606_1226247489710444362_n

Titlu: Circul nopţii

Autor: Erin Morgenstern

Editura: Grupul Editorial Corint

Anul apariţiei: 2013

Număr de pagini: 416

Disponibilă: Librăria Online Libris

Five-star-feedback-on-oDesk

Goodreads

„Circul soseşte fără veste.

Fără înştiinţări, fără afişe pe stâlpii sau panourile din centru, fără anunţuri sau reclame în ziarele locale. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.”

Vreau să încep prin a spune că am văzut „Circul nopţii” de Erin Morgenstern foarte apreciată pe booktube şi de curând, pe când eram în Cărtureşti, am văzut că se afla pe un raft şi am rămas uimită de frumuseţea coperţii. La acel moment, nici măcar nu credeam că a fost tradusă la noi aşa că nici nu prea mi-am bătut capul cu ea, dar imediat ce am dat-o jos de pe raft am ştiut că trebuia să o citesc. Deci, aşa am şi făcut.

Urmărind periplul aventuros al unui circ fermecat, romanul talentatei tinere scriitoare Erin Morgenstern este o magică poveste de dragoste pentru cititorii de toate vârstele.

Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.

Sub cupola corturilor nocturne, în dungi albe şi negre, te aşteaptă însă o experienţă cu totul unică, o sărbătoare a simţurilor – poţi să te pierzi într-un labirint de nori, să rătăceşti prin meandrele unei grădini luxuriante construite din gheaţă, să priveşti uimit la contorsionista tatuată care se strecoară într-o minusculă cutie de sticlă şi să te îmbeţi cu miresmele de caramel şi scorţişoară ce adie ameţitor prin aer.

Bine aţi venit în Le Cirque des Rêves! Însă, în spatele norilor de fum şi al oglinzilor, se derulează o competiţie crâncenă – un duel între doi tineri magicieni, Celia şi Marco – an trenaţi încă din copilărie să concureze într-un „joc” implacabil de către maeştrii lor misterioşi. Necunoscută celor doi, aceasta este însă o confruntare din care doar unul dintre ei va reuşi să iasă învingător, iar circul este scena pe care se desfăşoară o bătălie cumplită a imaginaţiei şi voinţei.

Dar când o dragoste profundă, pasionată şi magică se înfiripă între cei doi protagonişti, bătrânii lor maeştri trebuie să intervină, iar consecinţele vor fi periculoase pentru toţi cei implicaţi.

O poveste seducătoare, plină de aventură, magie şi poezie, un basm cuceritor pentru cititorii de toate vârstele.

Mărturisesc că nu aş fi crezut vreodată să fie o poveste reuşită chiar dacă se făcea mare vâlvătaie pe baza ei. Am zis că este un roman de debut, că nu a ieşit chiar atât de bine. Şi în fond, este vorba despre un circ, aşa că am crezut că sunt chestii relativ pentru copii, cu animale şi clowni şi un amalgam de culori specifice unui circ.

Am aflat că în această privinţă, coperta juca un rol important deoarece înfăţişează exact forma circului în cauză. Totul este atipic, alb-negru, nu există numai un singur cort ci fiecare acrobat, iluzionist ş.a.m.d are propriul său cort, propria sa arie de desfăşurare.

Tot ce pot să-ţi zic este că nu ştiu cum să rezum acţiunea cărţii. Am avut numeroase momente în care a trebuit să închid cartea, să-mi închid şi ochii şi să mă gândesc „Ce dracului tocmai s-a întâmplat?”

Este cea mai bună lectură a acestui an pe care am avut-o şi probabil că aşa va rămâne. M-a intrigat complet, mi-a luat inima şi a jonglat cu ea (pentru că este un circ, te-ai prins?) şi m-a făcut să nu mă satur de citit. Nu am avut deloc stare până când nu am terminat-o şi după aceea voiam mai mult şi nu mai aveam de unde.

Genul acesta de carte te face să o urăşti pentru că nu are un al doilea volum, dar să o iubeşti pentru că a fost atât de bună!

M-am înşelat amar atunci când am zis că este pentru copii deoarece povestea în sine aduce mai mult a poveste de dragoste decât a povestea unui circ, dar durează ceva până când te prinzi cu adevărat cum stă treaba, tu crezi că ai anticipat deja finalul, dar îţi promit că nu o să-l vezi venind!

O lectură cât se poate de antenantă, de surprinzătoare şi de frumoasă încât m-a făcut să o deschid şi să o mai citesc încă o dată! Şi mie nu mi s-a întâmplat asta niciodată! Adică.. am vrut să recitesc mai multe cărţi, dar cu asta am trecut la fapte!

Aş mai avea atât de multe lucruri de zis şi dacă ar fi după mine, aş turui neîncetat până mâine, dar nu pot! Vreau ca fiecare dintre voi să afle singur ce se întâmplă, în jurul cui se învârte povestea şi faptul că nu poţi avea încredere în nimeni! Nu ar fi cinstit să mai adaug ceva, deoarece orice aş mai zice ar fi un spoil şi nu vreau să vă privez de plăcerea acestei lecturi!

11216378_832271720188935_1701033331_n

Recenzia a fost realizată datorită Librăriei Online Libris care ,în urma colaborării , mi-a oferit  „Circul nopţii” de Erin Morgenstern  . Pe site-ul Libris, puteţi găsi cărţi online în engleză şi/sau română ce aparţin unor edituri cunoscute din diverse domenii.

Rămâi zâmbitor!

Mereu cu drag,

1343881

5 răspunsuri la “Recenzie „Circul nopţii” de Erin Morgenstern”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s