Categorii
Fără categorie Recenzii

Recenzie Elias si spioana Cărturarilor de Sabaa Tahir

bookpic-elias-si-spioana-carturarilor-72877

Titlu: Elias şi spioana Cărturarilor

Autor: Sabaa Tahir

Număr de pagini: 562

Anul apariţiei: 2015

Editura: Grupul Editorial Art

Disponibilă: Youngart

5stars

Goodreads

„Sabia mi-e preot. Dansul morţii mi-e rugăciune. Lovituradegraţie mi-e iertarea păcatelor.”


 

Îmi cerscuze că de ceva timp n-am mai fostactivă pe blog, simulările, clasa a XII-a şi învăţatul îşi pun amprenta asupra mea şi mi-e teamă că aşa va arăta blogul în perioada aceasta încărcată. Oricum ar fi, voi continua să postez, doar că nu atât de des precum aş fi sperat.

Am aflat de Elias şi spioana Cărturarilor de Sabba Tahir tot de pe booktube, iar cei de la Youngart au fost suficient de amabili încât să-mi trimită o copie acum ceva timp, însă eu abia am reuşit să o citesc de curând şi în mod normal aş fi învăţat pentru simularea de mâine, dar trebuia neapărat să îmi scriu părerile despre romanul în cauză sau aş fi luat-o razna.

Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – şi, în secret, cel care îşi doreşte cel mai puţin să se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat să participe la o competiţie nemiloasă al cărei câştigător va fi desemnat împărat.     

Laia face parte din clanul Cărturarilor, înrobit de mulţi ani de către Războinici. Când fratele ei este arestat sub acuzaţia de trădare, Laia ia legătura cu mişcarea de rezistenţă împotriva asupritorilor, în speranţa că îi vor elibera fratele. În schimbul ajutorului, rebelii îi cer să se strecoare în Academie şi să spioneze pentru ei.

Când Elias şi Laia se întâlnesc, îşi vor da seama că legătura dintre ei este mult mai puternică decât ar fi crezut vreodată şi că soarta Imperiului se află în mâinile lor. Destinele li se încrucişează într-o poveste care se citeşte cu sufletul la gură, despre curaj, iubire, loialitate şi libertate, într-o lume în care totul le este potrivnic.

Dacă mă urmăreşti de ceva timp, probabil ai văzut că nu prea citesc eu cărţi de aventură decât dacă au recenzii foarte bune şi mă simt apropiată de subiect, drept urmare nu aş fi crezutvreodată că Elias şi spioana Cărturarilor îmi va plăcea într-atât încât să-i mai şi dau cinci stele frumoase, dar surprizele nu încetează să apară.

„Vor înfrunta anii aceia murind sau supravieţuind, supunându-se sau punându-şi întrebări. Cei care-şi pun întrebări sunt de obicei şi cei care mor.”

Probabil că cel mai tare m-a atras faptul că ambele personaje principale aveau condiţii de trai mizerabile, fie din lipsa bunurilor, fie din prea multă disciplină şi supunere.M-au încântat extrem de tare condiţiile de viaţă de la Academia Blackcliff care m-au făcut să mă gândesc la armată în general, deoarece am putut să văd clar suferinţa, oroarea şi foametea ce avea loc în jur explicate din viziunea unui soldat, unei Măşti, ce avea să dezerteze creînd condiţiile precare întâlnirii lui cu Laia, biata sclavă spioană a Rezistenţei, dar mult prea naivă pentru vârsta ei.

„-Eşti un tăciune care mocneşte în cenuşă, Elias Veturius. Te vei aprinde şi vei arde, vei face ravagii şi vei distruge. Nu poţi schimba asta. Nu poţi opri asta.”

Încă de la început am simţit caracterul asemănot al lui Elias şi al Laiei, dar abiamai târziu m-am prins eu ce şi cum stă treaba, dar asta cu altă ocazie, cu alte spoilere.

Totuşi, dubla perspectivă din care este prezentată acţiunea m-a dat peste cap la propriu. Am suferit cu Elias şi am plâns cu Laia şi apoi am simţitit nedreptatea cu Elias şi adrenalina cu Laia şi tot aşa în sus şi-n jos şi-n stânga şi-n dreapta până am simţitit că nu mai pot să mai respir şi am ştiut că aveau să dea năvală peste mine toate trăirile lor şi aveam nevoie de o gură de aer, dar nu m-aş fi putut opri din citit pentru nimic în lume.

„-Eşti complexă, Laia. Eşti plină de viaţă, de întunecimi, de forţă şi de spirit. Eşti aşa cum visezi. Vei arde, pentru că eşti un tăciune aprins ascuns în cenuşă. Acesta este destinul tău.”

Însumând toate acestea, romanul a fost impecabil scris cu o acţiune care m-a ţinut cu sufletul la gură şi s-a jucat cu inima mea ca un jongler profesionist de circ. Nu-mi stă în fire să laud atât de tare cărţile care sunt cu aventuri, dar aceasta mi-a câştigat respectul şi admiraţia. Cred că am să mor până ajung să citesc volumul doi, dar ne vedem când supravieşuiesc!


 

„- Frica îţi este duşman doar dacă îi permiţi.”

Rămâi zâmbitor!

1343881

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s