Categorii
Recenzii

Recenzie „Urzeala tronurilor” de George R.R. Martin

imageTitlu: Urzeala tronurilor

Autor: George R.R. Martin

Nr de pagini: 888

Editura: Nemira

An apariţie: 2013

Disponibilă la reducere: Librăria Libris

Five-star-feedback-on-oDesk

„Se spune că aici iarna este atât de frig, încât râsul unui bărbat îi îngheaţă în gât şi-l duce la moarte prin sufocare. Poate că de asta în familia Stark sunt oameni cu foarte puţin umor.”

Cu toţii ştim că un nou sezon din celebrul serial Game of Thrones este gată să apară pe 5 aprilie, însă mă întreb câţi dintre cei care se uită la serial au citit şi cărţile? Cu adevărat, mult prea puţini. Mă gândesc că, dacă unii oameni ar şti cât de bune sunt cărţile, căci cartea bate filmul indiferent de circumstanţe, probabil ar fi fani mai înfocaţi ai cărţilor decât ai serialului. O scurtă descriere, deşi nu mă îndoiesc că ştiţi deja subiectul:

Într-un ţinut în care verile pot dura ani în şir şi iernile o viaţă, primejdia se arată la orizont. Vine iarna şi pe plaiurile îngheţate de la nord de Winterfell forţe întunecate şi stranii îşi adună puterile în spatele Zidului ce protejează întregul regat Westeros. În mijlocul conflictului se află familia Stark de Winterfell, oameni la fel de aspri şi neîndurători ca pământul pe care îl stăpânesc. Un tărâm al extremelor, de la fortăreţele de piatră ale iernii la castelele belşugului şi ale verii, în care lorzi şi prinţese, soldaţi şi vrăjitori, asasini şi bastarzi iubesc, se luptă şi uneltesc pentru a supravieţui. Între intrigi şi comploturi, tragedie şi trădare, victorie şi teroare, soarta familiei Stark, a aliaţilor ei şi a inamicilor atârnă de un fir de păr, în timp ce toţi încearcă să câştige cel mai periculos joc dintre toate: urzeala tronurilor.

În ciuda faptului că la noi fiecare carte s-a împărţit în două jumătăţi, încă sunt destul de intimidante. Mie mi-a trebuit foarte mult curaj să ridic cartea şi să mă apuc să o citesc pentru că m-am gândit că nu o voi mai termina niciodată. Plus scrisul acela piţigăiat, plus faptul că scrie exact dintr-un capăt în celălat (o să pun o poză mai jos). Încep să cred din ce în ce mai mult că Editura Nemira încearcă să salveze copacii sau sunt un fel de ecologişti, căci altfel nu-mi explic de ce toate cărţile lor au scrisul aşa de mic şi înghesuit!

11086655_793976724018435_985973415_n

Chiar şi-aşa, am decis să-mi iau inima-n dinţi şi să fac marele pas spre a începe să citesc. Recunosc, primele 100 de pagini mi s-au părut un coşmar adevărat. Atât de multe personaje, atât de multe zone, atât de multe controverse. Nu ştiam nimic, nu cunoşteam pe nimeni, citeam perspectivele tuturor, eram total ameţită! Aşa că mi-am zis „Andreea, închide cartea că poate ai mai mult noroc cu serialul!” şi mare mi-a fost surpriza când am văzut că primul episod rezumă într-un mod mai ineficient ceea ce citisem eu până atunci. Şi culmea, episodul s-a terminat exact cum se terminase şi capitolul pe care abia îl terminasem eu de citit. Coincidenţă? Cred că nu.

„Tu spui: Amână, iau eu spun: Grăbeşte-te. Nici chiar cei mai buni jongleri nu pot să ţină în aer, pe veci, o sută de bile.”

Aşa că am decis să continui (o sa pun o poză mai jos cu citatele scoase) şi mi-a plăcut la nebunie! După încă 20 de pagini nu o puteam lăsa din mână! Este cu siguranţă o carte care îţi consumă timpul şi o lectură mai lentă faţă de ceea ce am mai citit până acum, dar a meritat! Acum nu pot decât să aştept cu nerăbdare să am fondurile necesare pentru a cumpăra şi celelalte volume din serie.

11039533_793976737351767_1058530564_n

Toate ca toate, este mult mai bună decât serialul pentru că eşti în mintea tuturor personajelor. Fiecare capitol te duce în altă zonă, în alte gânduri, în alte perspective narative. Şti ce gândeşte fiecare, şti ce vrea fiecare, dar nu poţi anticipa ce se va întâmpla. Întorsături de situaţie, controverse, foarte multe decese şi multă iarnă. Aşa descriu eu Urzeala Tronurilor de George R.R.Martin.

„De ce atunci când un om ridică un zid, un altul vrea să ştie imediat ce e de partea cealaltă?”

Sugerez să o citeşti atunci când ai mult timp la dispoziţie şi când şti că poţi să te dedici cărţii în sine căci nu este o lectură uşoară deloc. Mulţumesc că ai citit recenzia şi aştept cu nerăbdare comentariile tale!

Rămâi zâmbitor!

Pe data viitoare!

1343881

12 răspunsuri la “Recenzie „Urzeala tronurilor” de George R.R. Martin”

Şi eu am dat o comandă pe elefant de 5 cărți, inclusiv pachetul de două volume. Mi se pare că m-am trezit cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. 🙂
Sper să îmi placă la fel de mult ca ție! 🙂

Apreciază

Da, iniţial am luat de la bibliotecă volumul trei şi l-am citit (aşa cunt eu,mai aiurită) şi m-am îndrăgostit de carte. Măcar am scăpat de şocul de a vedea că doar ce a fost definit un personaj principal că îl şi omoară cineva, eu şriam deja că mor pe capete :))

Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s